Lokus minoris resisteniae - słabsze miejsce
Każdy z nas je ma, ale nie każdy z nas wie, że za częste ujawnianie się tego miejsca, jesteśmy odpowiedzialni sami.
Weżmy np. powracające infekcje gardła - mówimy: winna jest pogoda, stres, nasz stan immulogiczny albo wirusy, ale tak naprawdę wystarczy dobrać odpowiednią dawkę spożywanych węglowodanów, które mogą stymulować alergeny, nietolerowanie lub nadmiar któregoś z produktów węglowodanowych, i infekcja gardła znika.
Czy spożywane przez nas, rośliny dyniowate, psiankowate, kapustne, baldaszkowe, szczeciowe, astrowate, komosowate, cebulowe, grzyby, glony, zioła, przyprawy, strączkowe (które zaliczamy też do białek), mogą być przyczyną osłabiania naszego organizmu aż do choroby?
Każdy może to sprawdzić, polecam!
Nadmiar węglowodanów to wzdęcia, gazy, chroniczne zmęczenie, przysypianie w ciągu dnia, drażliwość, klótliwość z depresyjnym samopoczuciem włącznie.
Nietolerancja objawia się wydzielaniem śluzu w nosie, gardle, oskrzelach, nadmierną potliwoscią, nieregularnym stolcem porannym, a u kobiet bolesnymi miesiączkami.
Alergia uzewnętrznia się świądem skóry, świądem spojówek, inicjuje reakcje bólowe, uaktywnia wirusy, infekcje bakteryjne i grzybiczne, może przyspieszyć rozwój nowotworów.
Jak regulować nadmiar węglowodanów?
Całkowite wykluczenie tych produktów jest dla nas niekorzystne, zalecane jest świadome wybieranie węglowodanów, które w ciągu 1-3-5-8 godz. nie wywołują żadnych z wyżej wymienionych symptomów.
Tak wyselekcjonowane przez nas węglowodany będą przyjazne tylko jakiś czas, a my dalej jesteśmy zoobowiązani obserwować się, i w razie potrzeby wprowadzać zmiany.
Nie zapominajmy o roli dobrze dobranej porcji tłuszczu, pamiętając, że jemy tylko taki, który lubimy.
Jako ciekawostka, bardzo często problemy występujące po zjedzeniu tłuszczu, wskazują na obciążenie węglowodanami, a nie jak większość uważa z niestrawnośćią samego tłuszczu.
Sprawdzić, czy nie sprawdzić, oto jest pytanie.
Jak kogoś coś boli, to sam sprawdzi i odpowie na nie.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen