Seiten

Dienstag, 1. März 2016

Buraki


Buraki czerwone, moje ulubione! 
Antocyjany zawarte w buraku, stawiają go na równo z winogronem, (winem czerwonym ;-), czarną pożeczką, maliną, jezyną, aronią, czarnym bzem, czerwoną kapustą, baklażanem. Niektórzy nie chcąc się szybko zestarzeć piją wino, a ja tam wolę buraki czerwone! Burak jest skarbnicą pierwiastków mineralnych,tj. żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedż, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubit, cez.

Moim bliskim proponuję "Wiosenny power drink" w dwóch wydaniach:
1. sok wyciśniety z buraków z dodatkiem dobrego oleju, przeciwdziała senności, przewlekłemu zmęczeniu, apatii.
2. sok z kiszonych buraków tzw. kwas buraczany zawiera wiecej wit.C, jak surowy, przeciwdziała infekcjom, wysokiemu ciśnieniu krwi.
Polecam też dla wszystkich test na szczelność jelita grubego:
Przygotować 2 buraki, sporządzić według upodobania, spożyć, i obserwować.
Gdy nasz mocz zabarwi się na czerwono, jesteśmy posiadaczami nieszczelnego jelita. Barwnik z buraka dostaje się do krwioobiegu i przechodząc przez nerki jest z nich usuwany z moczem, dlatego sikamy na czerwono :-( 

Oznacza to też, niestety, że tą samą drogą toksyny dostają się do naszego krwioobiegu i przysparzają nam klopotów.
Jak poprawic szczelność?
To już następnym razem.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen